Wat is een PEPPOL Access Point nu precies?
Je hoort misschien vaker over Peppol. Maar wat is een Peppol Acces Point nu precies? Het klinkt misschien als een fysieke locatie. Dit is niet het geval. Maar wat is het dan wel precies? Een Peppol Access Point is een organisatie die bedrijven aan het Peppol network verbindt. De accounting wereld is in razend tempo aan het veranderen, ook de overheid werkt mee aan de automatisering. Wat een Peppol Access Point is en hoe het werkt leggen we je graag uit.

Wat is PEPPOL?
PEPPOL staat voor Pan European Public Procurement Online. Dat klinkt heel misschien heel moeilijk, maar dat valt reuze mee. Het is een autoriteit van de Europese Commissie. Deze autoriteit ziet erop toe dat e-factureren veilig gebeurt. De organisatie is gebouwd op drie pilaren:
PEPPOL Access Point
Peppol heeft netwerken om de veiligheid te waarborgen. Toegang tot dit netwerk krijg je via een Access Point. Als je als bedrijf bent aangesloten op het netwerk kun je veilig e-factureren met andere aangesloten bedrijven. Je krijgt via een Access Point een Peppol ID. Dit ID bestaat uit een KvK-, BTW- of IBAN-nummer. Het ID is alleen voor bedrijven. Overheidsorganisatie krijgen een Organisatie-Identificatienummer (OIN).
Nederlandse Peppolautoriteit
Sinds oktober 2020 is de Nederlandse regering de Peppolautoriteit in Nederland. Deze nieuwe organisatie heet de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa). De NPa wordt aangestuurd door verschillende onderdelen van de Nederlandse regering. De Nederlandse Peppolautoriteit wil dat alle overheden en bedrijven binnen Europa veilig gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Dit is natuurlijk super handig!
Bovenaan staat het ministerie van Binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties. Daaronder vallen
Logius en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit zijn uitvoeringsorganisaties. Daarnaast
is er nog Agentschap Telecom (AT). AT is gevraagd om onafhankelijk toezicht te houden op de
NPa.
Peppol in gebruik
Steeds meer boekhoudpakketten bieden een koppeling met het netwerk aan. Exact en Snelstart zijn hier voorbeelden van. De koppeling zit standaard in hen software verwerkt. Zo kun je dus met je eigen vertrouwde boekhoudpakket e-factureren via het netwerk. Als je via het netwerk werkt en je klant doet dit ook, is je factuur binnen 10 minuten bij de ontvanger aangekomen. De factuur wordt dan gelijk verwerkt. Er zijn geen vertragingen, geen werk dat zich opstapelt. In Nederland en België is e-factureren niet verplicht in de commerciële sector. Alleen als je zakendoet met de overheid is het verplicht. Wel is het een mooie kans om je boekhouding te automatiseren.
Voordelen van Peppol
Aansluiten bij het netwerk heeft uiteraard voordelen voor je organisatie. Hieronder staan er een paar:
Al met al biedt het platform dus kansen voor jouw onderneming!